Jarkko Hantula

"Laturaivosta"

Iltasanomat nosti tänään esille laduilla tallustelevat ihmiset. Otsikossa oli viime vuosien tapaan jälleen "laturaivo", vaikka ladulla ääneen raivoaminen on äärimmäisen harvinaista. Sen sijaan harmistus yhteisen omaisuuden tuhoamisesta on sitäkin yleisempää. 

Koska asia on nyt nostettu esille, päätin kirjoittaa tähän muutaman ajatuksen siitä, miksi jalankulkijoiden pitäisi pysyä poissa laduilta. Jos saan tällä kirjoituksellani yhdenkään ihmisen ajattelevan asiaa, on käyttämäni aika kannattanut.

Ensinnäkin ladut menevät rikki niillä käveltäessä. Moni ymmärtää tämän perinteisen ladun osalta, mutta harvempi on tainnut tulla ajatelleeksi, että kävelijät tuhoavat myös luistelu-uran. Näin etenkin ohuelle hangelle tehdyllä alkutalven luonnonlumiladulla, joilla jokainen askel nostaa esille latupohjan materiaalia - eli yleensä hiekkaa ja pikkukiviä. Nykyisillä muovisuksilla niiden yli hiihtäessä pohjaan syntyy naarmuja ja koloja. 

Suksien naarmuuntuminen ei ehkä haittaa kovin paljon tavallista kuntohiihtäjää, mutta esimerkiksi kilpaa hiihtävien lasten vanhemmille siitä syntyy varsin suuria kustannuksia, koska kilpakäytössä olevat sukset on kivisillä laduilla hiihdettäessä hiottava useammin kuin puhtaalla lumella hiihdettäessä. Käytännössä monilla lapsillakin on olemassa "hiekkakelin" sukset, joita ei tarvittaisi, mikäli laduilla ei koskaan olisi hiekkaa. Ja onhan tavallisen kuntohiihtäjänkin uusittava suksikalustonsa useammin, jos niiden pohjaa raavitaan kiviä ja hiekkaa vastaan kerta toisensa jälkeen. 

Myöhemmin talvella, jos lunta on enemmän, kävely ei enää nosta esiin kiviainesta, mutta jalanjäljet tekevät luistelu-urasta joka tapauksessa epätasaisen ja pahimmillaan hiihtokelvottoman. Näin etenkin silloin, kun on satanut uusi lumikerros tai keli on muuttunut suojaiseksi jolloin latu pehmenee. Tämän voi jokainen ladulla kävelijä todeta itse katsomalla taaksensa jäävää pehmeää latupohjaa. Samalla voi miettiä, miltä ura näyttäisi jos kävelijöitä olisi muutamien sijasta satoja.

Harva kävelijä on tainnut myöskään sisäistää sitä, että ladut ovat yhteiskunnan varoin tehtyjä ja ylläpidettyjä julkisia palveluita samaan tapaan kuin vaikka bussipysäkkien katokset tai liikennemerkit. Siten ladulla kävelijä on rinnastettava henkilöihin, jotka syystä tai toisesta rikkovat tai maalaavat bussikatoksia tai kääntelevät liikennemerkkejä. Siten latujen rikkominen on katsottava yhteiseen omaisuuteen kohdistuvaksi vandalismiksi.

Laduilla kävely ja varsinkin koirien siellä ulkoiluttaminen ladulla on myös vaarallista. Näin etenkin alamäissä, joissa hiihtäjän vauhti nousee korkeaksi, jolloin edessä olevan käytännössä paikallaan seisovan kävelijän, saati arvaamattoman eläimen, väistäminen aiheuttaa riskitilanteen niin hiihtäjälle kuin väistettävällekin. 

Joskus ladulla kävelemisen syynä on väitetty olevan vaihtoehtoisten ulkoilureittien puute. Toki ladut ainakin pääkaupunkiseudulla on tehty enimmäkseen kesäisille ulkoilureiteille, mutta kävelijälle on aina myös muita ulkoilumahdollisuuksia. Teiden varsilla on jalkakäytäviä (muuallakin kuin vilkasliikenteisten katujen varsilla) ja useimmiten ainakin osa ulkoilureiteistä tai muuten metsien läpi kulkevista kevyen liikenteen väylistä on käytettävissä talven läpi. Hiihtäjälle sen sijaan ei ole vaihtoehtoja.

Edelleen ainakin omalla asuinalueellani näyttäisi latuja pitkin oikaiseminen olevan yleistä. Siitä koituva matkan lyheneminen on useimmiten marginaalinen, mutta siitä huolimatta mahdollisuutta halutaan käyttää hyväksi. Ehkä se kertoo ennen kaikkea tästä ajasta, jossa pienikin hyöty on otettava, mikäli sellainen on saatavissa - vaikka samalla aiheutetaan toisille ihmisille haittaa.

Tahdon sanoa tässä myös sen, että nähdessäni ladulla kävelevän ihmisen, ihmettelen kerta toisensa jälkeen miten tuokin mies tai nainen voi olla noin ajattelematon ja pohdin johtuuko se tyhmyydestä, välinpitämättömyydestä vai sivistymättömyydestä. Epäilen useimpien muidenkin hiihtäjien ajattelevan samoin, joten mikäli toisten näkemykset omasta itsestä kiinnostavat, kannattaisi pysyä laduilta poissa.

Lopuksi pari sanaa siitä, mitä laduilla kävelylle voitaisiin mielestäni tehdä. Ainakin oikoteinä käytettävien latupohjien vierelle voisi aurata vaikka kapeankin kävelytien, jotta kävelijöille olisi olemassa hyväksyttävä vaihtoehto. Uskon kaikkien ihmisten tallustelevan mieluummin auratulla pinnalla kuin ainakin jossain määrin upottavalla luistelu-uralla.

Samoin ladut olisi varattava ohjetauluissa nykyistä selkeämmin vain hiihtäjien käytettäviksi. Tarvittaisiin enemmän selkeitä "kävely kielletty" merkkejä ja ehkä myös ohjeita siitä, mistä suksettomille liikkujille löytyisi vaihtoehtoinen ulkoilumahdollisuus. 

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille ulkoilijoille mukavaa talvea. Hiihdetään siellä, minne on yhteisillä varoilla luotu sille edellytykset ja kävellään vastaavasti siellä, missä siitä ei ole muille ulkoilijoille haittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Toni Rintala

"vaikka ladulla ääneen raivoaminen on äärimmäisen harvinaista"

Ei raivo aina ääntä ole. Se voi olla pelkästään tekojakin.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Totta. Olen jopa kerran nähnyt sellaisen Paloheinässä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Asia mikä kävelijöiltä ja koiranulkoiluttajilta usein unohtuu on se, että hiihtäjä etenee liki pyöräilijän nopeudella, mutta huomattavasti huonommilla jarruilla.

Luisteluhiihtäjä etenee tasaisella helposti 20km/h(5m/s)ja alamäessä jopa 40km/h(9m/s) Jos alamäessä on koira kelanauhurin päässä, tarvitaan ihme, että törmäykseltä vältytään.

Lapsiperheet (hiihtäjät) taas voisivat miettiä sitä, että kannattaako sitä 4-vuotiasta taaperoa viedä harjoittelemaan hiihtoa pääkaupunkiseudun vilkkaimmille laduille ja juuri kiireisimpään aikaan heti klo 18.00 jälkeen?

Onhan se kivaa, että hiihtoa harjoitellaan ja opitaan, mutta siitä tulee paha mieli, jos taapero kaatuu alamäessä ja saa niskaansa 100kg aikuista em. 9m/s nopeudella.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Jossainhan lastenkin on opeteltava. Mutta vanhemmilla on vastuu siitä, että se tapahtuu turvallisessa ympäristössä, eikä Paloheinän latujen "stadionille" tuleva alamäki ole sellainen ainakaan ruuhka-aikaan etenkään, jos ei olla ensin harjoiteltu vaikkapa kahvion edessä olevassa pikkumäessä.

Juha Hämäläinen

Samoilla perusteilla saan siis ajaa taajamassa lujaa. Väistäkööt hitaammat, kun harjoittelen sivuluisussa ajoa risteyksissä. Onhan minun saatava harrastaa lajiani.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Ei vaan isäsi tai äitisi pitää opettaa sinulle turvallinen ajotapa turvallisessa paikassa. Tai jos tosiaan ajattelet harjoitella sivuluisua esimerkiksi rallin ajamista varten, on sinun tehtävä se sitä varten suljetulla radalla. Niin oikeatkin rallikuskit tekevät.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ainakin oikoteinä käytettävien latupohjien vierelle voisi aurata vaikka kapeankin kävelytien, jotta kävelijöille olisi olemassa hyväksyttävä vaihtoehto."

Problem solved.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Niinpä. Kunhan vielä kaupunkien liikuntavirastotkin ymmärtäisivät sen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kaupunkilaisten kotkotuksia! Maaseudulla hiihtäminen ymmärretään tavaksi liikkua lumisessa maastossa, mutta urbaani ihminen käyttää suksia hyödyntääkseen kaupungin tarjoamia talviliikuntapalveluja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Erilaiset raivot ovat median tapa tehdä klikkiotsikoita milloin mistäkin ilmiöstä. Alkusyksystä kuulemma ilmaantui "penturaivo", kun Ryhmä Haun uuden tuotantokauden ennakkotiedoissa kerrottiin uuden ryhmäläisen mukaantulosta ja sitten se tapahtuikin vasta jaksossa seitsemän:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005317771.html

Itse olin juuri todistamassa sporaraivoa kun väärin pysäköity auto esti raitiovaunun reitin ja auton omistaja hälytettiin paikalle naama punaisena, parinkymmenen matkustajan "raivotessa".

Juha Hämäläinen

Tosimies ja urheilija hiihtää umpihangessa. Hän ei mitään latuja tarvitse. Siksi hänellä on sukset. En ymmärrä miksi ladut tehdään kävelyteille, kun on muutakin maastoa.

Itse en kuitenkaan tahallani latuja riko. Kävelyteille kyllä mahtuu sekä hiihtäjä että kävelijä. Nämä reitit kuuluvat kaikille veronmaksajille. Varsinkin valaistut reitit kaupungeissa.

Koiransa pas*attajat joutuvat viemään karvakasansa metsiin. Kukaan ei hyvällä katso peeläjiä taloyhtiön pihassa tai jalkakäytävillä.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Ladut tehtäneen kesäisille kävelyteille siksi, että niissä on tasainen alusta. Näin tänne eteläänkin voidaan tehdä luonnonlumilatuja koska lumimäärä ei riitä peittämään maaston epätasaisuuksia. Mutta kyllä esimerkiksi Hakunilan kilpaladut on tehty suurelta osin muualle kuin kävelyteille. Lisäksi osa kävelyteistä on tehty vain siksi, että niiden ensisijaisena tarkoituksena on olla talvella latuja.

Tosimies - mitä ikinä sillä sitten tarkoitetaankaan - saattaakin hiihdellä umpihangessa, mutta kyllä kilpahiihtoa on syytä harjoitella samankaltaisella ladulla, missä kilpailutkin järjestetään. Vain siten me penkkiurheilijat saamme nauttia lajin suomalaisten huippujen menestyksestä myös tulevaisuudessa. Toki esimerkiksi Juha Mieto käytti aikanaan umpihankihiihtoa yhtenä hrajoitusmuotona; ja varmaan niin tekee nykyisinkin joku; mutta kyllä jokaisen kilpailijan talviharjoittelusta suurin osa tapahtuu tavallisella ladulla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmeisesti tosimies ja urheilija ei kuitenkaan harrasta luisteluhiihtoa umpihangessa ?

Jos harrastaa niin kannattaa pitää taksiraha aina mukana, sillä raskasta varmasti on ja turvallinen paluu happomyrskystä kotilieden lämpöön tulee kyllä varmistaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jokunen talvi sitten väännettyä rautalankaa:
https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/215683-ladu...

Kunnan latu on yhteistä omaisuutta, jonka rikkominen kävelemällä on ilkivaltaa tai vahingontekorikos siinä missä vaikkapa pitkospuiden tai lintutornin rikkominen. Vastaavasti tietenkin yhdistyksen tms latu on sen ”käyttöomaisuutta” eikä toisten omaa saa rikkoa, vaikka sen löytäisikin maasta makaamassa. Laduille on syytä kylvää kävelykieltokylttejä riittävästi. Ja tehdä niitä kävelijöidenkin reittejä tarpeeksi.

Toimituksen poiminnat