Jarkko Hantula

Lupa poistaa lainvastaisuuden

Talvivaarasyytettyjen puolustus sanoo yhtiön toimineen saamansa ympäristöluvan puitteissa, eikä siksi ole tehnyt mitään laitonta. Jos uskomme lupaehtoja noudatetun, on johtopäätös tietenkin oikea. Siitä huolimatta kaivosalueen ympäristö on saastunut.

Edellä mainitussa merkityksessä lainsäädäntö muodostaa itse asiassa suuren ongelman, joka ei rajoitu pelkästään Talvivaaraan.

Paljon kaivosyhtiön tapausta merkittävämpi tapaus on kansainvälinen kasvikauppa, jonka mukana maasta toiseen siirtyy yhä nopeammassa tahdissa uusia metsäpuiden tuhonaiheuttajia. Kuitenkin juuri tätä riskiä vastaan on olemassa kansainvälisiä sopimuksia, EU:n direktiivejä ja kansallista lainsäädäntöä. Ne eivät kuitenkaan pysty estämään tuhonaiheuttajien leviämistä, vaan ainoastaan legitimoimaan ongelman aiheuttavan toiminnan.   

Tässä tilanteessa metsätuhojen tutkijat kautta maailman ovat ilmaisseet, että pienen taloudellisen kokonaishyödyn, mutta suuren riskin aiheuttava kasvikauppa pitäisi lopettaa. Tämä kannanotto löytyy täältä ja sen kautta koko ongelma tietenkin ratkeaisi. Valitettavasti tutkijoiden esitystä ei liene mahdollista toteuttaa nykyisessä vapaan kauppan nimiin vannovassa maailmassa.

Siksi olen kollegoideni kanssa esittänyt ongelman ratkaisuksi markkinamekanismien valjastamista kasvikauppaan liittyvän metsätuho-ongelman ratkaisuksi. Siinä luotaisiin kansainvälinen mekanismi, jonka kautta maiden välisen kaupan mukana levinneet tuhot siirtyisivät rajat ylittävien kasvien hintoihin.  

Nykyisin kansainvälisten kasvikauppiaiden aiheuttamat tuhot jäävät metsänomistajien tai yhteiskunnan maksettavaksi. Näin on syntynyt tilanne, jossa yhteiskunta itse asiassa subventoi kansainvälistä kasvikauppaa tuhojen kannalta oleellisesti turvallisempaa paikallista kasvituotantoa vastaan. Eli vääristää markkinoita järjettömään suuntaan.

Tilanne on pitkälti analoginen Talvivaaran kanssa. Siellähän kaivoksen aiheuttamien tuhojen korjaaminen siirtyi kaivosyhtiön mentyä konkurssiin veronmaksajien tehtäväksi. Näin kaikki suomalaiset ovat joutuneet jälkikäteen subventoimaan kaivosyhtiön ympäristön kannalta haitallista toimintaa. Se tuskin vastaa yleistä oikeustajua, vaikka ei olekaan laitonta.

Kaivostoiminnan subventoiminen ei tietenkään ole ollut luvat antaneen viranomaisen tarkoitus. Mutta veronmaksajan kuitattavaksi jäävää ympäristön saastuttamista siitä on siis käytännössä seurannut, ellei lupaehtoja sitten todeta rikotun.

Kasvikaupan kohdallakaan ei liene puhuttu lainkaan lainsäädännöstä seuraavasta haitallisen toiminnan subventoimisesta, vaikka se on maailmanlaajuista ja jatkuvaa. Syynä lienee se, että asiaa on ajateltu vain olemassa olevan uhan torjuntatoimien mahdollisimman tehokkaan organisoinnin kautta - eikä lainsäädännön aiheuttaman haitallisen toiminnan oikeuttamisen kannalta. 

Suomessa on kuluneena vuonna havaittu kaksi muualta levinnyttä puiden tuhonaiheuttajaa. Ne osoittavat omalta osaltaan, etteivät metsämme ole turvassa ulkomaisilta tuhonaiheuttajilta. Tämä on vakavaa, koska taloutemme yksi tukijalka on rakennettu metsien varaan. Siten tappavalla kuusen tai männyn tuhonaiheuttajalla olisi kauaskantoiset seuraukset, koska ne muodostavat yhdessä peräti 90% maamme metsistä.

Onneksi tänä kesänä havaitut tuhonaiheuttajat eivät tartu havupuihin. Sen sijaan Helsingin Tokoinrannan hevoskastanjat tekevät joukkokuolemaa. Suomen kannalta kysymys on siitä, odotammeko vastaavaa tilannetta myös kuuselle tai männylle, vai teemmekö asialle jotain ennen kuin on niin sanotusti löysät jo housussa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Jotenkin ajattelen alistuneesti. Metsätuholaiset tulevat tavalla tai toisella ja sitten me olemme kaulaamme myötä pississä.

Entäpä nämä aivan itärajan tuolla puolen olevat jättiputket? Pääsevätkö ne levittäytymään Suomen puolelle? Venäjällä pellot ja tienvieret näyttävät aivan hirveiltä. Kasvit ovat jotain nelimetrisiä eikä niitä parane koskettaa, koska seurauksena on palohaavat, jotka eivät meinaa parantua millään.

Ovatko Suomen konsulit näissä asioissa hereillä?

Toimituksen poiminnat