Jarkko Hantula

Taiteellinen tuho

  • Tervasrosoinen mänty
    Tervasrosoinen mänty

Yleisradio tuli tänään maininneeksi uutisessaan, että Pohjois-Amerikan ennennäkemättömät metsätuhot auttavat suomalaista metsäteollisuutta. Tämä on positiivinen asia taloutemme nykyisessä tilanteessa. Mutta on metsätuhoista muutakin iloa: esimerkiksi männyntervasroso näkyy monien suomalaisten taiteilijoiden töissä.

Niistä tunnetuin on varmaankin Tuntemattoman sotilaan ensimmäisen filmatisoinnin kohta, jossa Lehto, Rahikainen ja Määttä seisovat rangaistusta kärsimässä venäläisten lentokoneiden tehdessä hyökkäyksen. Tuon kohtauksen taustalla on tervasrosoinen puu. Todennäköisesti siksi, että se kaikessa raihnaisuudessaan luo tilanteeseen sopivan tunnelman.

Toinen varsin tunnettu tervasroso esiintyy Akseli Gallen-Gallelan Palokärki -maalauksessa. Siihen se on kuvattu juuri sellaisena kuin metsäalan ammattilaiset taudin tuntevat. Sienen ja puun välisestä taistelusta kielivä musta koro näkyy täsmälleen oikeanlaisena ja puun latva on kuollut siitä ylöspäin. 

Muitakin tervasrosoja näkee maalauksissa. Hakematta mieleen tulee Einari Junttilan maalauksia, joista yksi tervasroson sisältävä on päässyt jopa kirjan kanteen. Myös Hugo Bacmanssonin Kävely syysmaisemassa kuvannee tervasrosoisen männyn.

Nyt on tervasroso kuitenkin tehnyt aivan uuden aluevaltauksen. Se on nimittäin ikuistettu kahden euron juhlarahaan, joka on lyöty Jean Sibeliuksen kunniaksi. Kuva on luonnollisesti tyylitelty, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että edelle linkitetyssä kuvassa lähes ylösalaisin olevan männyn latva on kuollut tervasroson tappama. Mahtaakohan kuvan maalannut taiteilija olla tietoinen inspiraationsa aiheesta?

Edellä kirjoittamani perusteella tervasroso on epäilemättä Suomen taiteellisin metsätuho. Ja sellaisena oleellinen osa kansallismaisemaamme ja kulttuuriamme. Ja ehkäpä tervasrosoinen mänty on rakentunut jopa osaksi suomalaista sielunmaisemaa. Mehän miellämme itsemme sen tavoin sitkeiksi ja sisukkaiksi huolimatta ankarista elinoloista ja säännöllisin väliajoin toistuvista koettelemuksista - emmekä lannistu edes taudin kourissa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä latvatervaksella nuotio saadaan syttymään vihreiden malliin päältäpäinkin, mutta päästöjäei paljon vähennä.

Toimituksen poiminnat