Jarkko Hantula

Vahingollinen maahantunkeutuja

  • Myrttiruosteen tuhoamaa metsää Havaijilla
    Myrttiruosteen tuhoamaa metsää Havaijilla

Laita sammakko vesikattilaan ja kattila liedelle. Katsele sen jälkeen kuinka sammakko istuu lämpiävässä vedessä liian kauan ja keittyy kuoliaaksi loikkaamatta pois kattilasta. Näin siksi, että veden lämpö nousee liian hitaasti aiheuttaakseen sammakossa pakoreaktion.

Edellinen sammakkovertaus lienee useimmille tuttu, mutta pitää tuskin todellisuudessa paikkaansa. Sen sijaan kasvitautien osalta olemme täsmälleen samassa tilanteessa kuin kattilassa istuskeleva sammakko. Näin siksi, että maailmalla leviää yhä kiihtyvällä vauhdilla kasvitauteja, jotka aiheuttavat kerta toisensa jälkeen ongelmia luonnolle ja kasvituotannolle. 

Osana tätä ketjua elintarvikevirasto Evira on juuri varoittanut tulipolte-nimisen kasvitaudin voivan ensi kesänä aiheuttaa epidemioita suuressa osassa Suomea. Tauti havaittiin viime kesänä ensimmäistä kertaa Suomessa. Tämä tapahtui Ahvenanmaalaisella päärynäviljelmällä, jonne se oli saapunut tuontitaimien mukana.

Nuo taimet oli epäilemättä varustettu niiden terveyden vahvistavalla kasvipassilla, jonka avulla kansainvälinen kasvikauppa yritetään pitää puhtaana ei-toivotuista salamatkustajista. Mutta kuten tulipolte osoittaa, on nykyinen eurooppalainen turvajärjestelmä kaikkea muuta kuin aukoton.

Eviran tiedotteesta huolimatta ainakaan minulla ei ole tiedossa, että tulipoltetta aiheuttava bakteeri olisi levinnyt Ahvenanmaalta Manner-Suomeen. Selvää kuitenkin on, että se saapuu tänne ennemmin tai myöhemmin joko Ahvenanmaalta tai suoraan jostain muusta maasta, ellei nykyistä kasvinterveyden valvontajärjestelmää korvata uudella toimivalla ratkaisulla.

Tavalliset kasvinsuojeluaineet eivät tehoa tulipoltteeseen. Sen sijaan bakteerina sen voi tappaa antibiooteilla, mutta jos näin tehtäisiin, lisättäisiin samalla riskiä antibioottiresistenssin syntymisestä. Niin kävi esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä tätäkin keinoa on kokeiltu. Onneksi Suomessa ei olla yhtä hölmöjä.

Tulipoltetta edeltävä uusi kasvitaudinaiheuttaja Suomessa oli mansikan punamätä, joka pari vuotta sitten ehti yli 50 mansikkatilalle, ennen kuin Evira nosti kädet pystyyn ja lopetti saastuneiden mansikkatilojen laskemisen. Tauti sen sijaan ei pysähtynyt, vaan jatkoi leviämistään kaikessa hiljaisuudessa tuhotakseen entistä useampia mansikkamaita seuraavana poikkeuksellisen märkänä kesänä. Tapahtuuko se puolen, puolentoista tai useamman vuoden kuluttua jää nähtäväksi.

Punamätää puolestaan edelsi saarnensurma, joka on ränsistyttänyt saarnilehtoja yksi toisensa jälkeen. Sitä ennen taas saapui eräälle suomalaiselle taimitarhalle versopolte, joka onneksi saatiin eristettyä ennen sen siirtymistä luontoon. Kiitos siitä kuuluu Eviralle ja tuon taimitarhan valveutuneelle omistajalle.

Saarnensurmaa lukuun ottamatta kaikki mainitut kasvitaudinaiheuttajat ovat saapuneet Suomeen kasvikaupan mukaan. Saarnensurma sen sijaan saapui maahamme ilmeisesti omin neuvoin tultuaan sitä ennen kasvikaupan mukana kuljetetuksi Itä-Aasiasta jonnekin Puolaan tai Liettuaan. Ongelman ydin onkin elävien kasvien kaupassa, jonka mukana Euroopassa on viime vuosikymmeninä levinnyt yli 70 % uusista kasvitaudeista.

Jokainen kasvitauti aiheuttaa jonkinlaisia ekologisia tai kasvien hyötykäyttöön liittyviä ongelmia. Kuitenkin hyvin harva tauti aiheuttaa sellaista katastrofia, joka herättäisi ihmiset, viranomaiset tai poliitikot vaatimaan tautien leviämisen lopettamista. Sen sijaan ostamme hyvää omaatuntoa kasvipassin tapaisilla järjestelmillä, joiden kaikki tietävät vuotavan. Samalla tuemme yhteiskuntana ylikansallista kasvitaimibisnestä tautien leviämisen kannalta turvallista kotimaista tuotantoa vastaan osoittamatta tuhojen kustannuksia niiden aiheuttajalle.

Toisin sanoen ihmiskunta näyttäisi kasviensa terveyden suhteen toimivan täsmälleen samoin kuin alun sammakkovertauksessa lämpenevässä vedessä istuskeleva sammakko. Onko siis niin, että suomalaisten osalta herätään vasta sitten kun meille aiheutuu peruuttamatonta vahinkoa vaikkapa metsäteollisuuden toimintaedellytysten oleellisesti heikentyessä?

Maailman kasvituhojen tutkijat ovat moneen kertaan vaatineet toimia kasvikaupan mukana leviävien kasvitautien ongelman ratkaisemiseksi. Olen myös itse ollut esittämässä uudenlaista ratkaisumallia, jossa ongelmaa lähestyttäisiin kieltojen ja viranomaisvalvonnan sijasta markkinatalouden mekanismien kautta. Näin myös kaikenlaista vapaan kaupan rajoittamista vastustavat EU ja WTO voisivat hyväksyä kasvikauppahygienian parantamisen.

Toisin sanoen meillä on olemassa keinot vaan ei poliittista tahtoa. Mutta eihän sellaista ole sammakollakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tulipoltteen leviämisvaroitus ei siis liity lauhaan talveen? Tai ilmastonmuutokseen?

Veijo Ylä-notko

Tarkoittaako Mikko nykyistä lämpenemistä, vai edellisiä jääkausien välisiä ?

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Ei liity lauhaan talveen, ilmastonmuutokseen eikä muihinkaan sääilmiöihin. Tosin uusi jääkausi voisi sen hävittää....

Tulipolte ja siitä annettu varoitus liittyy maailmankaupan globalisoitumiseen ja tarkemmin elävien kasvien kauppaan. Bakteeri kulkee pitkiä matkoja ihmistoiminnan mukana ja lyhyempiä erilaisten eläinten kuljettamana. Luulisin, ettei se pysty leviämään edes Ahvenanmaalta mantereelle kuin ihmisen mukana.

Sikäli kysymyksesi on kuitenkin aiheellinen, että Suomen kylmä talvi ja lyhyt kesä ovat luultavasti syy siihen, ettei meillä esiinny monia tuhoeliöitä, jotka aiheuttavat harmia etelämpänä. Esimerkiksi monet lämpimämpien ilmastojen munasienet eivät luultavasti pärjää lainkaan Suomessa. Ja hollanninjalavatauti puuttuu meiltä, koska sen elinkierron kannalta välttämätön hyönteinen ei selvä Suomen talvesta.

Jälkimmäisen saapumiseen ei kuitenkaan tarvita kovin kummoista lämpenemistä, sillä Ruotsissa se on levinnyt jo reilusti Upsalan pohjoispuolelle. Koska se esiintyy myös Virossa, voi sientä kantavia hyönteisiä lentää kovilla etelätuulilla Suomenlahden yli maamme etelärannikolle. Se ei kuitenkaan vielä takaa epidemian syntyä, koska hyönteisen on ensin löydettävä jalava ja toiseksi sen pitäisi löytää puoliso. Taudin asettuminen Suomeen ei siis ole kovin todennäköistä lyhyellä aikavälillä.

Toimituksen poiminnat