Jarkko Hantula

Täpliä vaahteran lehdillä

  • Kehittyviä tervatäpliä Keravanjoen rannalla kasvavissa vaahteroissa
    Kehittyviä tervatäpliä Keravanjoen rannalla kasvavissa vaahteroissa

Kirjoittelin ennen lomia kylmän kesäkuun mahdollisista seurauksista metsille. Nyt kai voidaan turvallisin mielin todeta, etteivät 1980-luvun metsätuhot sittenkään palaa ainakaan ensi kesänä, koska kirjoitukseni jälkeen on ollut lähes ennätyspitkä hellejakso, joka on vettä kaipaaville tuhonaiheuttajasienille myrkkyä.

Täysin ilman puiden tautivaikutusta kylmä kesäkuu ei kuitenkaan mennyt. Siksi jokaisen kulkijan kannattaa pitää silmänsä auki, sillä esimerkiksi vaahteran lehdille on juuri nyt ilmaantumassa alkukesästä kasvunsa aloittaneita tervatäpliä. Tai eivät ne mitään tervatäpliä ole, vaan sienen vaurioittamaa solukkoa, joka näyttää tervatäplältä.

Tervatäplätauti ei aiheuta vaahteralle sen kummempia ongelmia, mutta monen ihmisen silmään se näyttää koristeelliselta. Samansukuisia tauteja tavataan ympäri maailma useilta puulajeilta, mutta tämä kotoisen vaahteramme tervatäplä taitaa olla niistä kaikkein koristeellisin.

Juuri nyt runsaina kehittymässä olevat tervatäplät kertovat siitä, miten sääolot muokkaavat metsäpuidemme sienitautien määriä. Tärkein tekijä on varmaankin kosteiden päivien määrä, mutta myös ilman kylmyys auttaa niitä, koska silloin puiden elintoiminnot ja siten myös sieniä vastaan kohdistuvat puolustusreaktiot ovat normaalia hitaampia.

Tähän perustui myös alkukesän arveluni versosurman nopeasta lisääntymisestä. Kuten jo edelle kirjoitin, niin lämmin heinäkuu lienee vahvistanut puiden torjuntareaktioita, eikä varsinaista suurepidemiaa ole odotettavissa. Mutta kuten kehittymässä olevien tervatäplien määrä osoittaa, on todennäköistä että myös versosurmatartuntoja on männyissämme runsaasti.

Tavoiltaan erilaisena surmakkasieni ei kuitenkaan aina tule näkyviin, vaan säilyy piilevänä infektiona männyn solukoissa ja nousee epidemiaksi vasta kun sääolosuhteet suosivat. Toivotaan siis lämpimiä kesiä myös muutamaksi seuraavaksi vuodeksi. Ja nautitaan tänä syksynä kauniin täpolikkäistä vaahteran lehdistä!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat